22 Ocak 2011 Cumartesi

XML'e Giriş, XML Schema

Xml (Genişletilebilir İşaretleme Dili); hem insanlar, hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dökümanlar oluşturmaya yarayan bir standarttır. Farklı sistemler arasında veri alış verişi yapmaya yarayan ara bir format görevi de görür.

Xml, üst veri (meta data) ortamı için standart bir gösterim sunar. Veri ve belge için ortak yapısal standartlar sunar. Uygulama bağımsız veri ve belge yaratmaktadır.

Xml dökümanları, ağaç veri yapısında olurlar.Bağımsız imler yapıyı oluştururken, içerik ya imin özelliği olarak ya da iki imin arasında gösterilir. Yapıyla ilgili ayrıntılar DTD (Document type definition) ya da XML Schema adı verilen harici dökümanlar ile tanımlanır.

Xml Schema, Xml dökümanlarının yapı ve içerik elemanlarını düzenlemeye yarayan bir dildir.
Xsd (XML Schema Definition), Xml dosyalarında taşınan verilerin nasıl yorumlanacağını tanımlayan dosya. Xsd, Dtd'nin eksikliklerini gidermek üzere geliştirilmişlerdir.

Xml dilinin kullanılmasıyla, veri sadece sınıflandırılabilmekte ve bu tür sınıflandırılmış veriler sadece insanların yorumlama yetenekleriyle anlamlı hale gelmektedir. Bu noktada verilerin yapısallığının son derece düşük olması Xml'in eksi yanlarındandır.

0 yorum:

Yorum Gönder